Håkan Fröling - En myra i cyberrymden

- Det du inte gör idag kan du göra imorgon, men du har en dag mindre att göra det på -

Eco server

Publicerad 2008-10-12 00:25:20 i Personligt


För ett par år sedan ledsnade jag på en server ska dra så förbenat mycket energi. På vägen har jag kastat ut windows2003 som körde på en Intel PIII, installerat en SLUG (en moddad Linksys Nslu med Arm processor)  som tyvärr krachade.

Nu har äntligen flera företag börjat fått upp ögonen för miniservrar som inte är låsta till leverantörens idé om vad som är installerat på den. Bubba|Two avänder en av IBM:s PowerPC processorer (MPC8313ER på 333Mhz). En detalj är att processorn har inbyggt stöd för PCI, USB, SATA etc, vilket gör att det både blir mer kompakt och mer energisnålt då moderkortet inte behöver lösa detta genom ytterligare kretsar, bubban drar 7-13w beroende på hur många och vilka diskar en stoppar i den.

Ok vad ska en med denna pryl? Förutom att den är geekigt och cool för datornördar så är idén att ha en gemensam server för lagring av "familje-content" som är speglat på två diskar. Den är online dygnet runt och går att nå via Internet för den som vet hur.  En annan idé som en kollega har är att skapa ett nätverk där materialet speglas på varandras bubbaservrar (krypterat) för hantera om maskinen helt havererar p.g.a. brand eller andra kosmiska events.  Men det som tilltalar mig mest är dock att jag har möjliheten att bestämma vad den ska göra i framtiden. Systemet bygger på Debian och Debian har tusentals fria (GNU-licensierade) applikationer som går att aplicera på denna maskin.

Nya utmaningar hos e-man

Publicerad 2008-10-08 22:59:08 i Personligt



Vilken fantastisk start på ett nytt arbete att få följa med till Malta. Det var klart bra för själen att komma till varmare breddgrader då den svenska sensommaren inte var i toppklass.

Utöver resan till Malta så har jag haft privilegiet att få vara med på en resa från 0 till 25 miljoner på QuickNet vilket har varit jätteroligt och inte minst gett mig otroligt många erfarenheter. Nu har jag dock valt att gå vidare till e-man, detta för att jag vill nicha mig inom programutveckling som ligger mig mycket varmt om hjärtat.

e-man sysslar i huvudsak med SOA och integration vilket innebär i praktiken att man tjänstifierar affärsprocesser och realiserar dem genom distribuerade applikationer.  e-man ses som den som i särklass är bäst på detta i Sverige och det är alltid roligt att arbeta med dem som är bäst i klassen.

Jag tackar för den tid som har varit och ser fram emot de nya utmaningar som jag står inför.

Om

Min profilbild

Håkan Froling

En man som gillar livet och ser nyfiket på omvärlden.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela