Håkan Fröling - En myra i cyberrymden

- Det du inte gör idag kan du göra imorgon, men du har en dag mindre att göra det på -

Kommer aliansen visa respekt för demokrati?

Publicerad 2006-09-19 22:48:19 i Politik

Om Kristina Axén Olin, Stockholms finansborgarråd, inte genomför trängselskatten i sthlm så går hon mot sina demokratiska principer som hon själv förespråkade när hon samlade namnunderskrifter för en folkomröstning om trängselskatten.

Om man går på Sten Nordins, riksdagsledamot, idé om att väga in kranskommunernas omröstningar och på så sätt få ihop en majoritet av nej så begår man ett demokratiskt misstag då båda sidor i frågan inte har haft möjlighet att rösta. Alla kranskommuner fick inte vara med då de kommuner som hade vänster majoritet valde att inte låta sina medborgare att rösta.

En tredje idé som Kristina Axén Olin föreslår är att låta riksdagen avgöra frågan. Men det kommer antagligen att bli ett ja. Detta för att det blir svårt att övertyga alla om att negligera ovan dilemma samt att alla i alliansen inte är mot tränselskatt.

Jag anser att det endast finns två alternativ.
Alt 1) Respektera den folkomröstning som Stockholm har genomfört och bortse från kranskommunerna
Alt 2) Genomför en ny och rättvis folkomröstning där alla kranskommuner ska vara med.

Dock kommer alternativ två bli svårt dels för att det är dyrt, dels för att Sthlm kommun inte kan bestämma att alla ska genomföra en folkomröstning. Vilket leder till alternativ ett om någon ställer sig på tvären.

En annan fundering är hur många riksdagledarmöter eller komunrepresentanter har gått på val för att skrota trängselskatter? Om det blir ett ja kommer Annika Billström komma i god dager jämfört med rådande makthavare. Om det blir ett nej kommer demokratins förtroende att undermineras samt att Kristina Axén Olin kommer bli god kålsupare med Annika Billström.

Lycka till!

Är det ok att använda krig för att vinna väljare?

Publicerad 2006-09-02 02:03:11 i Politik

Jag kom på en idé om blockpolitiken som jag inte har några vetenskapliga belägg för, om det är någon som opponera sig så får de göra det. Under 60 och 70 tal samlades människor runt idén om att USA inte skulle kriga mot Vietnamn. Detta ämne upprörde många människor och var ganska enkelt att skriva under på (än mer idag med facit i hand). De opponerande var då proamerikanska för att Amerika var en symbol individualism och frihet och inte minst motpolen till kommunism och därmed försvarade man deras förehavande i krig.

Men varför måste denna uppdelning bestå än idag? Varför måste borgligheten fortsätta vara NATO-vänliga och vänster mot alla krig som finns?

Att vänstern är mot allehanda krig förstod jag idag när jag såg Johan Lindhals blogg och hans kamp mot krig. Om man vill representera de som anser sig själva som svaga i samhället så kan man visa sitt engagemang för de svaga genom att visa solidaritet mot självklara grupper som krigsoffer eller svältande i Afrika. Samtidigt är man inte tillräckligt rak i ryggen för att ha solidaritet för de som påverkar den egna välfärden negativt som byggarbetere i Polen som kommer till Sverige och tar arbetstillfällen. Självfallet så är kampen för de mindre gynnade viktig, men det är fruktansvärt lågt att nyttja detta förhållande och att inte se till reella förhållande och ibland oundvikliga konsekvenser och framför allt inte vara konsekvent genom att använda en selektiv solidaritet som passar egna intressen.

Vad beträffar högermänniskor så verkar de har fastnat i sin okritiska hållning till USA och NATOS upprepade övergrepp på andra stater och deras handelspolitik på grund av rädsla för att bli anklagad som en förespråkare för vänstern. Vidare så verkar konsekvent handel sudda ut moraliska betänkligheter, som t.ex (ett bland otaliga) att USA blundar för Turkmenistans enmansstat och dess konsekvenser så länge de säljer olja till väst.

Vi lever i ny tid med nya problem och nya utmaningar, kan man inte släppa detta historiska förhållningssätt och gå vidare?

Om

Min profilbild

Håkan Froling

En man som gillar livet och ser nyfiket på omvärlden.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela