Håkan Fröling - En myra i cyberrymden

- Det du inte gör idag kan du göra imorgon, men du har en dag mindre att göra det på -

Kommer aliansen visa respekt för demokrati?

Publicerad 2006-09-19 22:48:19 i Politik

Om Kristina Axén Olin, Stockholms finansborgarråd, inte genomför trängselskatten i sthlm så går hon mot sina demokratiska principer som hon själv förespråkade när hon samlade namnunderskrifter för en folkomröstning om trängselskatten.

Om man går på Sten Nordins, riksdagsledamot, idé om att väga in kranskommunernas omröstningar och på så sätt få ihop en majoritet av nej så begår man ett demokratiskt misstag då båda sidor i frågan inte har haft möjlighet att rösta. Alla kranskommuner fick inte vara med då de kommuner som hade vänster majoritet valde att inte låta sina medborgare att rösta.

En tredje idé som Kristina Axén Olin föreslår är att låta riksdagen avgöra frågan. Men det kommer antagligen att bli ett ja. Detta för att det blir svårt att övertyga alla om att negligera ovan dilemma samt att alla i alliansen inte är mot tränselskatt.

Jag anser att det endast finns två alternativ.
Alt 1) Respektera den folkomröstning som Stockholm har genomfört och bortse från kranskommunerna
Alt 2) Genomför en ny och rättvis folkomröstning där alla kranskommuner ska vara med.

Dock kommer alternativ två bli svårt dels för att det är dyrt, dels för att Sthlm kommun inte kan bestämma att alla ska genomföra en folkomröstning. Vilket leder till alternativ ett om någon ställer sig på tvären.

En annan fundering är hur många riksdagledarmöter eller komunrepresentanter har gått på val för att skrota trängselskatter? Om det blir ett ja kommer Annika Billström komma i god dager jämfört med rådande makthavare. Om det blir ett nej kommer demokratins förtroende att undermineras samt att Kristina Axén Olin kommer bli god kålsupare med Annika Billström.

Lycka till!

Kommentarer

Postat av: Kerstin

Publicerad 2006-09-20 09:00:45

Det är riksdagen som fattar beslutet eftersom det är en punktskatt och det enligt vår grundlag endast är riksdagen som får fatta beslut om sådana. Kristina Axén Ohlin kommer att begära att riksdagen ska besluta att tillåta Stockholms stad att införa trängselskatter eftersom folkomröstningen i Stockholms stad gav det resultatet. Pengarna hamnar i statskassan och de får komma överens om hur mycket etc som ska gå till Stockholm och hur.
Hela Alliansen har i valet sagt sig skulla ta hänsyn till utslaget i kranskommunerna och de sa nej.
Som jag ser det kommer det att anses vara ett svek oavsett hur man gör.

Postat av: Håkan Fröling

Publicerad 2006-09-25 11:34:27

Tyvärr röstade inte alla kranskommuner, så det vore oklokt av alliansen att ta hänsyn till en mycket orättvis röstning där alla inte fick tycka till. Dessutom lyckades vissa kommuner med konststycket att formulera frågan på ovanligt dumt sätt, vem vill införa något permanent någonsin? Men de flesta säger då som försvar att en förstår vad som menas. Jag vill till dem understryka att röstningen ses som ett avtal, och vilka avtal använder ordet permanent? Vill någon ha ökat skattetryck permanent? (Möjligtvis vänstern). Båda dessa anledningar enskilt ger demokratin underkänt om aliansen bestämmer sig för att rösta nej. Men sossarna ställde ju lika dum fråga i Sthlm? Bara för att andra är dumma behöver man inte vara det själv.

"Hela Alliansen har i valet sagt sig skulla ta hänsyn till utslaget i kranskommunerna och de sa nej." Blir det mindre orättvis för att man röstar fram en regering som tar hänsyn till en orättvis omröstning? Med samma resonemag har folket även accepterat att vi inte behöver rättvisa omröstningar, utan godtycke är ok att använda i demokratin. Jag vill hävda att man ytterligare tar ett spadtag i demokratins grop. Är det inte viktigare att se och verka för ett bra demokratiskt förhållningssätt istället till varje pris få som man vill i sakfrågan?

"Det är riksdagen som fattar beslutet eftersom det är en punktskatt" är alldeles sant, men det borde inte vara riksdagen som ska bedöma om det ska införas eller ej, och i detta tror jag att de flesta håller med. Men det går alltid att skita i sina politiska övertygelser och utnyttja systemen. Det är demokratisk brist då vi inte har regionala möjligheter att genomföra folkomröstningar utan politisk rävspel.

Vi behöver ansvarsfulla politiker som kan släppa sakfrågan och se det som är viktiga i detta nämligen demokrati.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Håkan Froling

En man som gillar livet och ser nyfiket på omvärlden.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela